Jaaroverzicht Bosgroep Limburg
Jaaroverzicht 2020
Welkom!
Welkom!
2020 gaat de geschiedenisboeken in als een jaar waarin het coronavirus ons dagelijks leven op de kop zette en de wereld iets minder snel draaide. Maar deze crisis maakt ook duidelijk hoe belangrijk bossen zijn voor ons welzijn. We trokken de voorbije maanden massaal naar het bos om te ontsnappen aan deze vreemde tijd. Nog meer reden voor Bosgoep Limburg om goed te zorgen voor onze kostbare bossen!
Corona had ook invloed op de dagelijkse werking van Bosgroep Limburg: we moesten onze jaarlijkse Contactdag annuleren, de vergadermomenten met onze Raad van Bestuur vonden digitaal plaats en onze medewerkers deden voornamelijk thuiswerk. Onze basis dienstverlening, leden informeren over bosbeheer en beheerwerken coördineren, zijn we blijven doen. Onze coördinatoren legden terreinbezoeken af, maar in de meeste gevallen niet in aanwezigheid van de boseigenaars.
Scroll verder en ontdek wat we het afgelopen jaar realiseerden!
2020 in cijfers
2020 in cijfers

Sympathiserende leden
1 796

Leden bosbeheerder (privé en openbaar)
3 124

Geplante bomen en struiken
54 228

Terreinbezoeken door coördinatoren
1 973

Spontane contactnames
701

Hectare bos in beheer
20 889

Kapmachtigingen aangevraagd
167
Werken en beheren
Houtverkoop in cijfers
Houtverkoop in cijfers
deelnemers gezamenlijke houtverkoop
87
deelnemers onderhandse houtverkoop
113
deelnemers brandhoutverkoop
17
deelnemer openbare houtverkoop
1
TOTAAL DEELNEMERS
218
Volume (m³) gezamenlijke houtverkoop
11 356
Volume (m³) onderhandse houtverkoop
7 011
Volume (m³) brandhoutverkoop
314
Volume (m³) openbare houtverkoop
1 879
TOTAAL VOLUME
20 560
Eerste hulp bij afgestorven fijnsparren - Cijfers
Eerste hulp bij afgestorven fijnsparren - Cijfers

aanmeldingen van afgestoven fijnsparbos
152

hectare aangemeld afgestorven fijnsparbos
96

aangemelde percelen
242

Volume (m³) fijnsparhout verkocht
4 311

Gemiddelde prijs in euro/m³
13
Nieuw bos
Beheerplannen in cijfers
Beheerplannen in cijfers

bosbeheerplannen
125

hectare privébos in beheerplan
3 859

natuurbeheerplannen
3

privé-eigenaars in beheerplan
1 365
Varia
Partners
Eerste Hulp Bij Afgestorven fijnsparren
De grond was de voorbije zomers kurkdroog. Dat leidde in 2019 tot een explosie van aantasting van fijnsparbossen door de 'letterzetter' schorskever. Tijdens de beheeropvolging van de bossen in Oudsbergen viel het grote aantal kleinere percelen met dode fijnsparren op. Veel eigenaars van bossen waar de letterzetter toesloeg, zaten met de handen in het haar. Bosgroep Limburg schoot hen te hulp met een nieuwe strategie: EHBA oftewel 'Eerste Hulp bij Afgestorven fijnsparren'.
Het doel is enerzijds het gegroepeerd laten kappen van de zieke bomen en anderzijds zo snel en (kosten-)efficiënt mogelijk de verplichte herbebossing te realiseren. Omdat dood hout weinig economische waarde heeft, moeten getroffen boseigenaars betalen om hun bomen te laten kappen. Daarnaast is kunstmatig heraanplanten van bos is erg duur. Daarom mikken we op natuurlijke verjonging door machines in te zetten die helpen om de natuurlijke groei van bomen te vergemakkelijken.
Natuurlijk verjongen is niet vanzelfsprekend. Na een kaalkap van een fijnsparbos blijft een dikke laag naalden en heel wat takhout achter. Zaden die inwaaien kiemen moeilijk en drogen uit. Met onze methode verkleinen we het takhout en schrapen het oppervlakkig af, waardoor de minerale bodem vrijkomt. Zo ontstaat een optimaal kiembed waar ingewaaide zaden beter kiemen en kunnen uitgroeien tot mooie bomen.
Via de pers lanceerden we een oproep naar eigenaars van afgestorven fijnsparbossen. Door die eigenaars te begeleiden en de vele kleine bospercelen te bundelen, zorgt de Bosgroep met deze methode voor een lagere kostprijs voor de boseigenaar. Zo herstellen we snel en kostenefficiënt al deze afgestorven bossen.
Meer info: http://www.limburg.be/bgehba