Jaaroverzicht 2019

Welkom

Beste lezer

Met haar groene karakter en vele bossen heeft onze provincie een belangrijke troef in handen, die ons wapent in de strijd tegen de klimaatverandering. Die laat zich stilaan voelen in onze Limburgse bossen, die het zwaar te verduren hadden tijdens de droge zomers van de voorbije jaren, met onder meer de massale sterfte van fijnspar. De grond was dan wel kurkdroog, bij ons regende het… telefoontjes van bezorgde eigenaars die hun bos zagen afsterven.

Lees verder

2019 in cijfers

2019 in cijfers

Leden-boseigenaars (privé en openbaar)

3 017

Sympathiserende leden

1 780

Ha bos in beheer

20 196

Terreinbezoeken met eigenaar

312

Terreinbezoeken zonder eigenaar

1 328

Geplante bomen en struiken

25 676

Werken en beheren

Terreinbezoeken en papierwerk

Veel beheerklussen zijn erg arbeidsintensief en niet rendabel voor individuele boseigenaars. Daarom doet Bosgroep Limburg beroep op twee ploegen van sociaal maatwerkbedrijf De Winning. Zij vormen al jarenlang een onmisbare schakel in de Bosgroepwerking. Het voorbije jaar gingen we samen op zoek naar nieuwe methoden om exoten die zich agressief verspreiden te beheersen zonder herbiciden. Zo werd er bijvoorbeeld meer gewerkt met knakken en uittrekken in de strijd tegen Amerikaanse vogelkers. 

Lees meer

Gewerkte dagen arbeidersploegen in 2019

# gewerkte dagen

Exotenbeheersing

87

Beheer jonge bossen

194

Aanleg bosranden

1

Overige werken

49

# oppervlakte (ha)

Exotenbeheersing

68

Beheer jonge bossen

165

Aanleg bosranden

1

Overige werken

12

Houtverkoop in cijfers

Eigenaars

Gezamenlijke, industriële houtverkoop

78

Onderhandse verkoop

100

Brandhoutverkopen

22

Openbare verkoop

4

Totaal

204

m3 hout

Gezamenlijke, industriële houtverkoop

13 894

Onderhandse verkoop

13 901

Brandhoutverkopen

501

Openbare verkoop

1 121

Totaal

29 417

Kappen en planten voor weerbaar bos

Stijgende temperaturen

In 2019 plantten we na de dunning 172 boomgroepen aan op 43 hectare bos. Op 2 hectare kozen we er voor om gespreid schaduwminnende bomen aan te planten.

Lees meer

Nieuw bos

Streven naar meer bos

Het vergroten van het Vlaamse bosareaal met maar liefst 10 000 hectare staat al jarenlang op de politieke agenda. In haar regeerakkoord belooft de huidige Vlaamse regering werk te zullen maken van deze uitbreiding. Privé-eigenaars en Vlaamse Bosgroepen zijn belangrijke potentiële partners bij het waarmaken van deze ambitie. We helpen individuele eigenaars bij het afhandelen van de administratie en het bekomen van de nodige vergunningen en een correcte bebossingsvergoeding. Daarnaast bemiddelen we ook op Vlaams niveau voor betere systemen en voorwaarden.

Lees meer

Samen naar een groene toekomst

Samen naar een groene toekomst

Als ledenorganisatie vervult Bosgroep Limburg een brugfunctie tussen boseigenaars en overheden. Daarnaast onderhouden we contact met andere organisaties en verenigingen die actief zijn in de bos- en natuursector. Om de maatschappelijke doelstellingen rond klimaat en CO₂ te behalen, een belangrijke pijler binnen de Bosgroepswerking, zijn we immers slechts een van de vele spelers in het Vlaamse landschap. Een goede samenwerking zorgt voor nieuwe mogelijkheden en schaalvoordelen. Zo vermijden we dubbel werk. Waar mogelijk zoeken we naar projecten van verschillende partners die elkaar aanvullen.

Nieuwe huisstijl

Nieuwe huisstijl voor Vlaamse Bosgroepen

Net als bomen en bossen blijven ook de Bosgroepen stevig groeien en is er af en toe nood aan verjonging. Om de eigenheid van de verschillende Vlaamse Bosgroepen te versterken, lanceren we in 2019 een nieuwe huisstijl met een bijhorend, fris logo. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid en een professionele uitstraling.

Lees verder

Dankwoord

Dankwoord

Eind 2019 bereikte ons het goede nieuws dat de nieuwe Vlaamse regering de provincies blijft ondersteunen. De provincies sloten een samenwerkingsovereenkomst met Vlaanderen af waarin de steun aan de Bosgroepen werd verzekerd voor de komende vijf jaar. Dit geeft ons extra slagkracht om de Limburgse bossen verder uit te breiden en weerbaarder te maken en onze leden bij te staan, zowel vanachter onze bureaus als op het terrein.

Dit kunnen we niet alleen. Het is de inzet van onze medewerkers, bestuurders, bosconsulenten en arbeidersploegen die onze succesverhalen mogelijk maakt. Ook de vruchtbare samenwerking met partners, overheden en bosbouwbedrijven is onmisbaar voor onze werking.

Wij willen iedereen dan ook van harte bedanken voor de fijne samenwerking in 2019 en kijken uit naar de mooie projecten die we in 2020 samen in de wereld zullen zetten.

Contactinfo

Partners

Duurzaam hout van bij ons

Het kappen van bomen vormt nog steeds een essentieel onderdeel van multifunctioneel bosbeheer. Hout is een prachtige, hernieuwbare grondstof met oneindig veel toepassingen, die mee zorgen voor het vasthouden van CO2: deuren, meubels, vloeren, papier, bouw.